Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tadżin z kuskusem po tunezyjsku

 

Składniki:

  • 50 dag wołowiny
  • 2 cebule
  • cukinia
  • marchewka
  • 2 papryki
  • 3 pomidory
  • 20 dag białej kapusty
  • 20 dag ciecierzycy z puszki
  • 40 dag kuskusu
  • szklanka bulionu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • mielony kminek
  • pieprz cayenne
  • mielone ziele angielskie
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę, zrumienić na oliwie z posiekanymi cebulą oraz
czosnkiem. Dodać przyprawy i podsmażyć. Podlać niewielką ilością wody,
przykryć i dusić 50 minut.
Kapustę poszatkować. Obraną marchewkę, oczyszczoną paprykę, pomidory i
cukinię pokroić w kostkę. Do miękkiego już mięsa dodać warzywa oraz
osączoną ciecierzycę. Wlać bulion zagotować.
Kuskus wsypać do gęstego sita, umieści nad gotującym się mięsem z
jarzynami, przykryć i gotować na parze 20 minut. następnie rozmieszać
widelcem, przełożyć na środek półmiska i obłożyć mięsem z warzywami.

Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Agate Konopke

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *