Składniki: 400 g wołowiny 600 g świeżej kapusty 2 l bulionu 1 cebula 1 marchewka 2 ziemniaki łyżka mąki 2 łyżki masła pieprz liść laurowy ½ szkl. śmietany sól łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania; Mięso pokroić w kostkę a cebulę posiekać po czym przesmażyć. W między czasie ziemianki pokroić w…
Tag: bulion
Grzyby
Bulion grzybowy
by Jolanta Murawska • • 0 Comments
Zupy
Zupa piwna z żółtym serem
by Dagmara Bednarska • • 0 Comments
Składniki: 2 pory 2 marchewki 2 łodygi selera 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 2 łyżki mąki ½ l mleka ½ l bulionu 400 ml ciemnego piwa1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżeczka zmielonej gorczycy 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu 50 dag startego żółtego sera 4 plastry bekonu Sposób wykonania: Marchewkę pokroić…
Zupy
Zupa piwna z pstrągiem
by Dorota Kołodziej • • 0 Comments
Składniki: 40 dag pstrąga 2 ½ łyżki masła 1 cebula ½ l jasnego piwa 400 ml rosołu z drobiu 8 kromek bułki 5 dag startego parmezanu sok z cytryny 10 dag śmietany 18% 2 łyżki posiekanej pietruszki sól pieprz cukier Sposób wykonania: Oczyszczonego pstrąga pokroić na filety po czym usunąć ości i pokroić go na…
Cielęcina
Mostek cielęcy w śmietanowym sosie
by Monika Bublewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 mostek cielęcy Sos: 5 szkl. bulionu 1 szkl. śmietanki 2-3 żółtka 3 łyżki masła ½ cytryny 2-3 pieczarki sól Sposób wykonania: Oczyszczony mostek gotować około 2 godzin we wrzątku. W między czasie bulion wymieszać razem ze śmietanką i posiekanymi pieczarkami. Całość zagotować po czym przecedzić. Następnie do osobnego rondelka wrzucić masło i wbić…