Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa piwna z pstrągiem

Składniki:

  • 40 dag pstrąga
  • 2 ½ łyżki masła
  • 1 cebula
  • ½ l jasnego piwa
  • 400 ml rosołu z drobiu
  • 8 kromek bułki
  • 5 dag startego parmezanu
  • sok z cytryny
  • 10 dag śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:

  1. Oczyszczonego pstrąga pokroić na filety po czym usunąć ości i pokroić go na kawałki.
    Następnie na rozgrzanym maśle zarumienić posiekaną cebulę, wówczas wlać do niej bulion i piwo.
    Trzymać na małym ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie dodać rybę i nadal gotować około 5 minut.
    Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
    W między czasie na reszcie masła zarumienić kromki bułki po czym posypać je parmezanem i trzymać na ogniu jeszcze 2-3 minuty.
    Na koniec dodać do zupy jeszcze śmietanę, podgrzać (nie gotować).
    Przelać zupę na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *