Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polewka piwna

Składniki:

  • 150 ml przegotowanej wody
  • 3 łyżki cukru
  • kawałek cynamonu
  • 2-3 goździki
  • kawałek suszonej skórki pomarańczowej
  • 2 kromki suchego razowego chleba
  • 1 l jasnego piwa
  • 20 dag śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 20 dag obsuszanego białego sera

Sposób wykonania:

  1. Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, skórką z pomarańczy, cynamonem oraz goździkami po czym ją zagotować, wówczas dodać pokrojony suchy chleb.
    Trzymać na ogniu około 10 minut.
    Po tym czasie całość przetrzeć przez sito i połączyć z piwem.
    Dokładnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania.
    Następnie dodać do zupy śmietanę i podgrzać.
    W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem i na koniec dodać do zupy.
    Delikatnie wymieszać i podać z kawałkami białego sera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *