Składniki:
- 150 ml przegotowanej wody
- 3 łyżki cukru
- kawałek cynamonu
- 2-3 goździki
- kawałek suszonej skórki pomarańczowej
- 2 kromki suchego razowego chleba
- 1 l jasnego piwa
- 20 dag śmietany 18%
- 2 żółtka
- 20 dag obsuszanego białego sera
Sposób wykonania:
- Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, skórką z pomarańczy, cynamonem oraz goździkami po czym ją zagotować, wówczas dodać pokrojony suchy chleb.
Trzymać na ogniu około 10 minut.
Po tym czasie całość przetrzeć przez sito i połączyć z piwem.
Dokładnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania.
Następnie dodać do zupy śmietanę i podgrzać.
W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem i na koniec dodać do zupy.
Delikatnie wymieszać i podać z kawałkami białego sera.