Składniki: 1 kg karkówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu sól pieprz ostra papryka cynamon bazylia gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Do miseczki przełożyć koncentrat pomidorowy, ketchup, musztardę, olej oraz miód. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, cynamonem, bazylią oraz gałką muszkatołową. Następnie…
Tag: korzenie
Listy
Ocet ziołowo-korzenny
by Katarzyna Biedroń • • 0 Comments
Składniki: ½ l białego octu winnego kilka gałązek natki pietruszki ½ łyżeczki nasion gorczycy kawałek kory cynamonu mała pikantna papryczka szczypta gałki muszkatołowej 1 listek laurowy 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Do rondelka wlać ocet po czym wrzucić wszystkie przyprawy. Całość doprowadzić do wrzenia. Wówczas przelać do słoja i szczelnie zakręcone odstawić na tydzień w…
Listy
Korzenny sos do dań z grilla I
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka keczupu 3 obrane ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy w proszku lu 1 łyżka ulubionej musztardy 2 łyżki oliwy ½ szklanki octu winnego ½ szklanki sosu Worcester sól, papryka, pieprz kajeński, brązowy cukier do smaku Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, smażyć chwilę mieszając. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem keczupu,…
Zupy
Polewka piwna
by Piotr Sikorski • • 0 Comments
Składniki: 150 ml przegotowanej wody 3 łyżki cukru kawałek cynamonu 2-3 goździki kawałek suszonej skórki pomarańczowej 2 kromki suchego razowego chleba 1 l jasnego piwa 20 dag śmietany 18% 2 żółtka 20 dag obsuszanego białego sera Sposób wykonania: Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, skórką z pomarańczy, cynamonem oraz goździkami po czym ją zagotować, wówczas…
Zupy
Zupa piwna z cynamonem
by albertos • • 0 Comments
Składniki: piwo 2 butelki cynamon 1 łyżeczka woda 1/2 litra żółtka jaj 5 sztuk cukier 10 dag goździki 5 sztuk Sposób przyrządzenia: Piwo należy wlać do garnka, dodać do niego cynamon i goździki, następnie zagotować. Żółtka należy wymieszać dokładnie z cukrem, dodać je do zupy, nie można jednak jej teraz zagotować, ponieważ to zetnie za…