Składniki: 1 l piwa 150 g razowego chleba 3 łyżki masła ½ łyżeczki kminku sól cukier Sposób wykonania: Chleb pokroić w kostkę po czym wrzucić na rozgrzane masło i smażyć około 4 minut cały czas mieszając. Po tym czasie wlać ½ piwa i gotować około 10 minut. Następnie całość zmiksować i wymieszać z resztą piwa.…
Tag: polewka
Piwo
Polewka piwna ze śmietaną
by Waldek • • 0 Comments
Składniki: 1 l piwa miąższ z 1 bułki 1 op. kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 łyżka cukru cynamon sól Sposób wykonania: Do piwa dodać kawałek cynamonu oraz miąższ z bulki. Doprowadzić do wrzenia. W między czasie śmietanę roztrzepać z żółtkami, cukrem oraz solą i przelać do gotującego się piwa. Trzymać kilka minut na małym ogniu,…
Zupa Grzybowa
Polewka grzybowa z rodzynkami
by Marta Blicharz • • 0 Comments
Składniki: 4 dag suszonych grzybów 1 cebula 15 dag chleba razowego 3 dag masła 2 dag rodzynek 1,5 l bulionu 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki natki pietruszki starta gałka muszkatołowa sól Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i ugotować po czym pokroić je w plasterki. Posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać chleb…
Zupy
Polewka z suszonych gruszek
by Elżbieta Dzwonkowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg suszonych gruszek kilka łyżek mąki pszennej sól cukier Sposób wykonania: Gruszki zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Następnie mąkę wymieszać z wodą i przelać do gruszek. Całość wymieszać i trzymać na ogniu kilka minut. Doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Zupy
Polewka kijowska
by Ewelina Brzóska • • 0 Comments
Składniki: 1 l wody 1 l zsiadłego mleka 1 szkl. mleka 2 łyżki mąki żytniej sól Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia po czym dodać do niej zsiadłe mleko. Całość wymieszać i jeszcze raz zagotować, wówczas zaprawić mąką wymieszaną z mlekiem. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Idealne do gotowanych ziemniaków.