Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: polewka

Polewka piwna z razowym chlebem

Składniki: 1 l piwa 150 g razowego chleba 3 łyżki masła ½ łyżeczki kminku sól cukier Sposób wykonania: Chleb pokroić w kostkę po czym wrzucić na rozgrzane masło i smażyć około 4 minut cały czas mieszając. Po tym czasie wlać ½ piwa i gotować około 10 minut. Następnie całość zmiksować i wymieszać z resztą piwa.…

Polewka piwna ze śmietaną

Składniki: 1 l piwa miąższ z 1 bułki 1 op. kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 łyżka cukru cynamon sól Sposób wykonania: Do piwa dodać kawałek cynamonu oraz miąższ z bulki. Doprowadzić do wrzenia. W między czasie śmietanę roztrzepać z żółtkami, cukrem oraz solą i przelać do gotującego się piwa. Trzymać kilka minut na małym ogniu,…

Polewka z suszonych gruszek

Składniki: 1 kg suszonych gruszek kilka łyżek mąki pszennej sól cukier Sposób wykonania: Gruszki zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Następnie mąkę wymieszać z wodą i przelać do gruszek. Całość wymieszać i trzymać na ogniu kilka minut. Doprawić do smaku solą oraz cukrem.

Polewka kijowska

Składniki: 1 l wody 1 l zsiadłego mleka 1 szkl. mleka 2 łyżki mąki żytniej sól Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia po czym dodać do niej zsiadłe mleko. Całość wymieszać i jeszcze raz zagotować, wówczas zaprawić mąką wymieszaną z mlekiem. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku  solą. Idealne do gotowanych ziemniaków.