Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polewka grzybowa z rodzynkami

Składniki:

  • 4 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 15 dag chleba razowego
  • 3 dag masła
  • 2 dag rodzynek
  • 1,5 l bulionu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól

    Sposób wykonania:   
    Grzyby zalać wodą i ugotować po czym pokroić je w plasterki.
    Posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać chleb pokrojony w kostkę, lekko zarumienić i wlać bulion.
    Wrzucić jeszcze grzyby i wlać wodę w której się gotowy oraz rodzynki.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu kilku minut.
    Doprawić do smaku solą, dodać jajka pokrojone na cząstki i posypać całość posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *