Składniki:
- 7 bakłażanów
- 1 cebula
- 3 pomidory
- 1 szkl. bryndzy
- 1 szkl. mleka
- 4 jajka
- 4 łyżki masła
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Obrane bakłażany pokroić w kostkę po czym podsmażyć je na połowie rozgrzanego oleju.
W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem i również pokroić je w kostkę.
Natomiast cebulę posiekać i zeszklić na pozostałym oleju po czym oprószyć ją mąką.
Wówczas dodać bakłażany, pomidory, bryndze oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Zalać je jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.