Składniki: 400 g wieprzowiny 1,5 l wody 5 ziemniaków 2 cebule 4 łyżki masła liść laurowy natka koperek sól Sposób wykonania: Wieprzowinę pokroić na kawałki, po czym zalać ją wodą i ugotować. W między czasie pokroić ziemniaki w kostkę i wrzucić do zupy. Doprawić do smaku solą i ugotować. 15 minut przed końcem gotowania dodać…
Tag: polewka
Zupy
Polewka głogowa
by Justyna Kowal • • 0 Comments
Składniki: 400 ml wina z głogu 400 ml przegotowanej wody kora cynamonu 2 goździki 2 łyżki suszonych malin 4 łyżki miodu 15 dag śmietany 18% Sposób wykonania: Wino wymieszać z wodą, cynamonem, goździkami oraz malinami po czym doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Następnie zdjąć zupę z ognia a dodać miód. Dokładnie wymieszać, przecedzić po…
Zupy
Staropolska polewka winna
by Sylwia Marek • • 0 Comments
Składniki: 800 ml czerwonego wytrawnego wina 600 ml przegotowanej wody 10 dag cukru 2-3 goździki kawałek cynamonu 1 pomarańcza 2 cytryny Sposób wykonania; Wino połączyć z wodą, dodać cynamon, goździki oraz cukrem. Następnie pomarańczę i cytrynę obrać ze skórki, pokroić je w palestr i wrzucić do zupy. Doprowadzić do zagotowania po czym przestudzić i włożyć…
Zupy
Polewka piwna
by Piotr Sikorski • • 0 Comments
Składniki: 150 ml przegotowanej wody 3 łyżki cukru kawałek cynamonu 2-3 goździki kawałek suszonej skórki pomarańczowej 2 kromki suchego razowego chleba 1 l jasnego piwa 20 dag śmietany 18% 2 żółtka 20 dag obsuszanego białego sera Sposób wykonania: Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, skórką z pomarańczy, cynamonem oraz goździkami po czym ją zagotować, wówczas…
Zupy
Zupa Polewka
by albertos • • 0 Comments
Składniki: maślanka 1 litr kwaśne mleko 1/4 litra mąka 3,5 dag sól do smaku Sposób przyrządzenia: Maślankę należy zagotować. Mąkę pszenną należy zmieszać z kwaśnym mlekiem( ewentualnie ze śmietaną) i wlewać bardzo powoli do gorącej maślanki ciągle mieszając. Posolić do smaku. Polewkę można podawać z ziemniakami w mundurkach lub pieczywem. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez…