Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bulion

Sos schabowy

Składniki: schab 1 kg olej 12 dag bulion 1/2 litra chleb razowy 4 kromki gałka muszkatołowa do smaku pieprz 5 ziaren ziele angielskie 5 ziaren sól pieprz Sposób przyrządzenia: Schab należy pokroić na kawałki, po pokrojeniu należy go posolić i obsypać pieprzem. Należy rozgrzać olej na patelni, schab obsmażyć z każdej strony na rumiano. Po…

Trufle z maderą

Składniki: 600 g trufli 1 l bulionu kieliszek madery 12 łyżek masła Sposób wykonania: Trufle oczyścić po czym zalać bulionem i doprowadzić do zagotowania. Następnie trufle odcedzić i pokroić w paseczki, które przełożyć do rondelka z rozpuszczonym masłem. Wlać jeszcze kieliszek madery i trzymać na ogniu pod przykryciem. Gdy trufle będą gotowe dodać jeszcze masło…

Zupa puree z wątróbki Marty

Składniki: • 400 g wątróbki • 2 l bulionu • 2-3 cebule • 2 marchewki • 6 łyżek masła • ½ szkl. śmietany • 2 żółtka • sól Sposób wykonania: Wątróbkę pokroić na kawałki, które podsmażyć na rozgrzanym maśle razem z posiekaną cebulą i marchewką. W trakcie podlewać niewielka ilością bulionu. Następnie całość zemleć w…