Składniki:
- 2 pory
- 4 ziemniaki
- 3/4 litra bulionu drobiowego
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 12 kromek bagietek
- 2 łyżki tartego ementalera
- pieprz
- sól
- bazylia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pora oczyścić i pokroić. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem i doprawić do smaku przyprawami. Wstawić, po zagotowaniu należy wyjąć warzywa i odcedzić bulion. Masło należy stopić, wymieszać dokładnie z mąką, można zasmażyć na patelni, wymieszać z zupą, cały czas mieszając zagotować. Do zupy należy włożyć rozgniecione ziemniaki, przyprawić do smaku i gotować około 5 minut. Kromki bagietki posypać startym serem i zapiec delikatnie w piekarniku. Zupę podawać z bagietkami, posypaną bazylią.
Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę