Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak krakowski

 

Składniki:

  • kurczak 1 sztuka
  • sok z cytryny 20 ml
  • sól 
  • kasza krakowska 20 dag
  • białka jaj 2 sztuki
  • jajka 2 sztuki
  • bulion 2 szklanki
  • masło 10 dag
  • sól
  • natka pietruszki 3 łyżki

 

 

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka po umyciu i osuszeniu należy skropić sokiem z cytryny, natrzeć
go solą i odstawić w chłodne miejsce. Przygotować farsz: kaszę utrzeć z
surowymi białkami podsmażyć na patelni, na stopionym maśle. Dodać gorący
bulion i gotować na sypko. Ostudzić. Masło należy utrzeć z solą oraz
posiekaną natką, wymieszać z przestudzoną kaszą. Farszem należy nadziać
kurczaka, spiąć go wykałaczkami, włożyć do blaszki wysmarowanej
tłuszczem, piec co jakiś czas polewając sosem.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *