Składniki:
- wołowina 1 kg
- smalec 6 dag
- masło 2 dag
- mąka 1 dag
- śmietana 100 ml*
- cebula 2 sztuki
- suszone grzyby 5 sztuk
- chleb razowy
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Grzyby należy umyć, a następnie namoczyć w szklance przegotowanej wody,
po czym ugotować je i pokroić w grube plasterki. Cebulkę po obraniu
należy posiekać, zarumienić na maśle, połączyć z grzybkami i doprawić do
smaku solą oraz pieprzem. Chleb należy pokroić w kosteczkę. Mięso po
umyciu i osuszeniu należy pokroić w plastry, zbić tłuczkiem, jak na
kotlety. Na plastrach należy ułożyć kostki chleba, grzyby i cebulę.
Mięso należy zwinąć, posypać solą i mąką i usmażyć na smalcu. Przełożyć
je do rondla, zalać wywarem z grzybów i dusić do miękkości, doprawić do
smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos