Składniki:
- 2 pory
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 2 łyżki mąki
- ½ l mleka
- ½ l bulionu
- 400 ml ciemnego piwa1 łyżeczka sosu Worcester
- 1 łyżeczka zmielonej gorczycy
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 50 dag startego żółtego sera
- 4 plastry bekonu
Sposób wykonania:
- Marchewkę pokroić w kostkę, łodygi selera w talarki a pory w plasterki, które sparzyć wrzątkiem.
Następnie wszystkie warzywa wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem, dodać czosnek oraz listek laurowy.
Całość obsmażyć, wówczas oprószyć mąką i trzymać na ogniu jeszcze około 3 minuty.
Po tym czasie wlać piwo, mleko oraz bulion.
Całość mieszając gotować około 5 minut.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, gorczycą oraz sosem Worcester.
Następnie nie przerywając mieszania wsypywać ser.
Podgrzewać aby ser sie roztopił ale nie gotować.
Przed podaniem wyjąć listek laurowy i posypać podsmażonym na chrupko bekonem.