Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piwna babka

Składniki:

  • 4 jajka
  • 25 dag cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 50 dag mąki
  • 1 duże op. proszku do pieczenia
  • 25 dag masła
  • 200 ml jasnego piwa
  • tłuszcz
  • bułka tarta

Sposób wykonania:

  1. Żółtka zmiksować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
    Następnie białka ubić na sztywną pianę po czym połączyć ja z mąką, proszkiem do pieczenia, rozpuszczonym masłem oraz piwem.
    Całość delikatnie wymieszać dodając rodzynki.
    Przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *