Składniki:
- 10 jajek
- 10 dag boczku
- garść młodych listków pokrzywy
- 1 korzeń chrzanu
- sól
- pierz
- 1 łyżka oleju
Składniki: 50 dkg (2 filety) z pangi (dorsza, sandacza, okonia…) oliwa z oliwek 1 pokrojony w plasterki ząbek czosnku 40 dkg pomidorów bez skóry i nasion, posiekanych 4 pokrojone w paseczki plastry boczku sól, pieprz, chili do smaku Sposób przyrządzenia: Umytą i osuszoną rybę przyprawić, odstawić. W rondlu rozgrzać odrobinę oliwy, dodać boczek i czosnek…
Ta kiszka to danie typowo wschodnie, to taka regionalna specjalność. Jest bardzo prosta w wykonaniu, można ją jeść zaraz po upieczeniu ale bardzo smaczna jest tez taka odsmażana na patelni. Kiszkę robi moja teściowa a ja robię babkę ziemniaczaną – różni się ona tylko tym, że masę ziemniaczaną wylewamy do blaszki a po wierzchu przed…
Składniki: 4-5 śledzi solonych Farsz: czerstwa bułka 1 szkl. mleka 2 plasterki wędzonego boczku 2 suszone grzyby 2 łyżki oleju jajko 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Śledzie namoczyć w wodzie po czym usunąć kręgosłup razem z ośćmi. Następnie bułkę namoczyć w mleku po czym dodać do niej ugotowane grzyby, pokrojony boczek i…
Składniki: 1 kg dobrej, pikantnej, cienkiej kiełbasy 1 szklanka drobno posiekanej cebuli 2 drobno pokrojone plastry boczku 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1,5 litra bulionu drobiowego 3 średnie, pokrojone w pół plastry ziemniaki 3 szklanki posiekanej kapusty włoskiej 1,5 szklanki śmietany kremówki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kiełbasę pokroić w grube plastry, opiec w dobrze nagrzanym…