Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kiszka ziemniaczana Eweliny

Ta kiszka to danie typowo wschodnie, to taka regionalna specjalność. Jest bardzo prosta w wykonaniu, można ją jeść zaraz po upieczeniu ale bardzo smaczna jest tez taka odsmażana na patelni. Kiszkę robi moja teściowa a ja robię babkę ziemniaczaną – różni się ona tylko tym, że masę ziemniaczaną wylewamy do blaszki a po wierzchu przed pieczeniem polewamy lekko olejem.

Składniki:
• ziemniaki surowe 2 kg
• ziemniaki ugotowane 1/2 kg
• boczek 25 dkg
• cebula 1 sztuka
• jelita grube wieprzowe

Sposób przyrządzenia:

Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy z cebulą na patelni. Wszystko razem mieszamy w misce, doprawiamy solą i pieprzem. Teraz masa napychamy kiszki – końce wiążemy nitką żeby masa nie wypływała. Układamy je na blaszce wysmarowanej olejem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 1,5 godziny.Po upływie połowy czasu pieczenia obracamy na drugą stronę.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *