Składniki:
- 1 kg dobrej, pikantnej, cienkiej kiełbasy
- 1 szklanka drobno posiekanej cebuli
- 2 drobno pokrojone plastry boczku
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 3 średnie, pokrojone w pół plastry ziemniaki
- 3 szklanki posiekanej kapusty włoskiej
- 1,5 szklanki śmietany kremówki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kiełbasę pokroić w grube plastry, opiec w dobrze nagrzanym piekarniku aż się zarumieni. Rozgrzać patelnie, dodać boczek, a gdy ten lekko się wytopi dodać cebulę, smażyć mieszając przez 2 minuty, dodać czosnek i smażyć dodatkowo 1 minutę. W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia bulion, dodać ziemniaki, gotować 15 minut. Dodać kiełbasę, zawartość patelni i kapustę włoską. Gotować powoli aż kapusta i ziemniaki zmiękną. Smak zupy skorygować solą i pieprzem, dodać śmietanę, wymieszać i podawać.
Przepis został nadesłany na "Muza Ramsaye" przez Marię W