Składniki:
- 40 dag krewetek
- 20 dag brokułów
- 20 dag groszku cukrowego
- 1 pęczek dymki
- 1 żółta papryka
- 1 mała papryczka chili
- ½ szkl. białego wytrawnego wina
- 3 łyżki oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanych ziół
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Rozmrożone krewetki wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą, trzymać na ogniu ok. 3 min po czym krewetki wyjąć a na tą samą patelnie wrzucić posiekaną dymkę, paprykę, czosnek oraz chili.
Całość wymieszać i smażyć ok. 2 min cały czas mieszając.
Następnie dodać brokuły podzielone na różyczki i nadal smażyć kolejne 2 min.
Po tym czasie podlać winem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami po czym doprowadzić do zagotowani i zdjąć z ognia.
Na sam koniec włożyć krewetki i delikatnie przemieszać.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Zbyszka