Składniki:
- 1 kg muli
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 1 listek laurowy
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 2 szkl. ciemnego piwa
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
- W dużym garnku spienić masło, wówczas wrzucić posiekaną cebule, seler, czosnek, pomidory, tymianek oraz liść laurowy.
Całość wmieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na ogniu ok. 5 min. cały czas mieszając.
Po tym czasie wlać piwo po czym doprowadzić do zagotowania i włożyć mule.
Nadal gotować ok. 4-5 min do otworzenia się muli co jakiś czas potrząsając garnkiem.
Następnie mule wyjąć, te które się nie otworzyły wyrzucić a do sosu dodać śmietanę, musztardę oraz natkę pietruszki.
Całość dokładnie wymieszać, wyjąć listek laurowy i polać sosem mule.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Zbyszka