Składniki:
- 1 kurczak
- 40 dag pomidorów
- 1 cebula
- 2 łyżki drobno pokrojonego selera
- 1 łyżka posiekanych liść bazylii
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 szkl. białego wina
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Składniki:
Składniki: 1 kg świeżych małży 2 szalotki 2 łyżki masła ¾ szkl. białego wina związane gałązki natki pietruszki, tymianku i listek laurowy ¾ szkl. śmietany 3 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku Sposób wykonania: Mule oczyścić po czym zalać zimną wodą i odstawić na 1 godz. W między czasie posiekać cebule oraz czosnek i zeszklić…
Składniki: 1 kg śledzi ½ szkl. mleka ¾ szkl. białego wytrawnego wina 10 dag migdałów 10 dag rodzynek 10 śliwek marynowanych 2 łyżki margaryny łyżka maki sól cukier Sposób wykonania: Śledzie odfiletować po czym oprószyć solą i zawinąć w ruloniki, które spiąć wykałaczką. Ułożyć roladki w garnku z 1 łyżką rozgrzanej margaryny. Następnie migdały sparzyć,…
Składniki: 50 dag boczniaka 3 łyżki masła 1 cebulę 75ml białego wina 1 szkl. rosołu 1 ząbek czosnku ¼ szkl. śmietany 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Z grzybów odciąć trzonki a kapelusze wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem, podsmażyć po czym grzyby wyjąć a na tą samą patelnie wrzucić posiekaną cebulę oraz…