Składniki:
- 50 dag boczniaka
- 3 łyżki masła
- 1 cebulę
- 75ml białego wina
- 1 szkl. rosołu
- 1 ząbek czosnku
- ¼ szkl. śmietany
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Z grzybów odciąć trzonki a kapelusze wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem, podsmażyć po czym grzyby wyjąć a na tą samą patelnie wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek.
Trzymać na ogniu do momentu aż cebulka się zeszkli, wówczas ponownie włożyć grzyby.
Następnie wlać 1 szkl. bulionu i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, pozostawić na małym ogniu.
Gdy grzyby będą prawie miękkie, wówczas wlać wino a na sam koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość wymieszać, doprowadzić do zagotowani i doprawić do smaku.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze