Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 25 dag ziemniaków
- 20 dag marynowanych buraków
- 2 cebule
- kwaśne jabłko
- 2 kwaszone ogórki
- jajko ugotowane na twardo
- ½ szkl. śmietany
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 6 czarnych oliwek
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godz.
W między czasie ugotować ziemniaki w łupinach po czym odcedzić, obrać i pokroić w kostkę.
Buraki pokroić w paseczki a cebule posiekać.
Następnie jabłko zetrzeć na tarce, ogórek oraz jajko drobno posiekać.
Namoczone śledzie odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie pokrojone składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczypta cukru.
Polać całość połową śmietany i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki polać pozostałą śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze