Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mule w białym winie

Składniki:

  • 1 kg świeżych małży
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki masła
  • ¾ szkl. białego wina
  • związane gałązki natki pietruszki, tymianku i listek laurowy
  • ¾ szkl. śmietany
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

  1. Mule oczyścić po czym zalać zimną wodą i odstawić na 1 godz.
    W między czasie posiekać cebule oraz czosnek i zeszklić je na rozgrzanym maśle, wówczas wlać wino, dodać związane zioła, wymieszać i doprowadzić do zagotowania.
    Następnie wrzucić mule i trzymać na ogniu kilka minut co jakiś czas potrząsając garnkiem.
    Małże wyjąć, te które się nie otworzyły wyrzucić i wyjąć zioła a wywar odparować do połowy objętości.
    Pod koniec gotowania dodać śmietanę, doprowadzić do zagotowania i doprawić do smaku.
    Polać sosem małże i posypać posiekaną natką pietruszki.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Anna Cichoń

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *