Składniki:
- 1 kg świeżych małży
- 2 szalotki
- 2 łyżki masła
- ¾ szkl. białego wina
- związane gałązki natki pietruszki, tymianku i listek laurowy
- ¾ szkl. śmietany
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
- Mule oczyścić po czym zalać zimną wodą i odstawić na 1 godz.
W między czasie posiekać cebule oraz czosnek i zeszklić je na rozgrzanym maśle, wówczas wlać wino, dodać związane zioła, wymieszać i doprowadzić do zagotowania.
Następnie wrzucić mule i trzymać na ogniu kilka minut co jakiś czas potrząsając garnkiem.
Małże wyjąć, te które się nie otworzyły wyrzucić i wyjąć zioła a wywar odparować do połowy objętości.
Pod koniec gotowania dodać śmietanę, doprowadzić do zagotowania i doprawić do smaku.
Polać sosem małże i posypać posiekaną natką pietruszki.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Anna Cichoń