Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekany fenkuł pod pierzynką

Składniki:

  • 3 bulwy fenkułu
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • 2 szkl. mleka
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • zioła

Sposób wykonania:

  1. Bulwy pokroić na 3 części po czym zalać je osolonym wrzątkiem i gotować ok. 5-7 min.
    W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić mlekiem, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia, wówczas doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Następnie fenkuł ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i polać go sosem oraz posypać startym serem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać  do momentu, aż sos zacznie brązowieć.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Karolina P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *