Składniki:
- 3 bulwy fenkułu
- 4 łyżki startego żółtego sera
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- 2 szkl. mleka
- sól
- pieprz
- starta gałka muszkatołowa
- zioła
Sposób wykonania:
- Bulwy pokroić na 3 części po czym zalać je osolonym wrzątkiem i gotować ok. 5-7 min.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić mlekiem, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia, wówczas doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Następnie fenkuł ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i polać go sosem oraz posypać startym serem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać do momentu, aż sos zacznie brązowieć.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Karolina P