Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka ze szparagów, pomidorów i cukinii

Składniki:

  • 30 dag szparagów
  • 30 dag cukinii
  • 50 dag pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • 2 cebule
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 dag sera gouda
  • 150 ml białego wina
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Szparagi zalać osoloną i ocukrzoną wodą po czym gotować je ok. 8 min.
    W między czasie cebulę pokroić w plastry, pomidory w kostkę a cebule i czosnek posiekać.
    Następnie szparagi odcedzić, pokroić i kłaść na przemian z cukinią w formie wysmarowanej oliwą.
    Wierzch posypać cebulą, czosnkiem oraz ziołami.
    Do pomidorów dodać wino, oliwę oraz sól i pieprz, dokładnie wymieszać i polać warzywa.
    Na koniec posypać jeszcze całość startym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, zapiekać ok. 20 min.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Karolina P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *