Składniki:• wiśniówka 25 ml• wino białe półwytrawne 50 ml• cukier 1 łyżeczka • wiśnie 4-5 sztuk Sposób przyrządzenia:W shakerze mieszamy wino i wiśniówkę. Owoce lekko zmiksować. Nalewamy do kieliszka owoce a na to flip, dekorujemy cynamonem. Podawać ze słomką.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Tag: białe wino
Małże
Małże w białym winie
by Wioletta • • 0 Comments
Składniki: 1 kg świeżych małży 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 20 ml wermutu 250 ml wywaru rybnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki masła sól pieprz 1 pęczek mieszanych ziół bagietka Sposób wykonania: Posiekaną szalotkę oraz 1 ząbek czosnku poddusić na rozgrzanej oliwie, wówczas wlać wino, wermut oraz wywar rybny i…
Sosy
Sos z białego wina Eli
by Elżbieta • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka masła 2 szalotki 100 ml białego wina sok z 1 cytryny 300 ml śmietany odrobina mąki z ziemniaczanej sól pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka miodu 2 łyżki octu estragonowego Sposób wykonania: Posiekane szalotki zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać wino, sok z cytryny oraz śmietanę. Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania po…
Sosy
Sos holenderski Eli
by Elżbieta • • 0 Comments
Składniki: • 4 żółtka • sok z 1 cytryny • 100 ml białego wina • 3-4 krople sosu Worcester • sól • pieprz • 250 ml roztopionego masła • szczypiorek Sposób wykonania: Do żółtek dodać wino, sok z cytryny, sos oraz sól i pieprz. Całość dokładnie ubijać na d gotującą się wodą. Gdy masa stanie…
Sosy
Sos parmezanowy Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 1 cebula 2 łyżki masła 100 ml białego wina 200 ml bulionu 3 dag posiekanych ziół 15 dag kwaśnej śmietany 15 dag startego parmezanu sól pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać wino i bulion, doprowadzić do zagotowania. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową po czym…