Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie duszone w białym winie

Składniki:

  • 1 kg śledzi
  • ½ szkl. mleka
  • ¾ szkl. białego wytrawnego wina
  • 10 dag migdałów
  • 10 dag rodzynek
  • 10 śliwek marynowanych
  • 2 łyżki margaryny
  • łyżka maki
  • sól
  • cukier

Sposób wykonania:

  1. Śledzie odfiletować po czym oprószyć solą i zawinąć w ruloniki, które spiąć wykałaczką.
    Ułożyć roladki w garnku z 1 łyżką rozgrzanej margaryny.
    Następnie migdały sparzyć, obrać ze skórki i wrzucić do śledzi
    Dodać jeszcze śledzie przekrojone na połówki oraz mleko.
    Trzymać na ogniu ok. 10-15 min.
    W między czasie resztę margaryny utrzeć razem z mąką po czym połączyć z sosem z duszenia, wlać jeszcze wino i doprawić do smaku cukrem.
    Pozostawić jeszcze przez chwilę na ogniu.
    Przed podaniem usunąć wykałaczki.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *