Składniki:
- 1 kg śledzi
- ½ szkl. mleka
- ¾ szkl. białego wytrawnego wina
- 10 dag migdałów
- 10 dag rodzynek
- 10 śliwek marynowanych
- 2 łyżki margaryny
- łyżka maki
- sól
- cukier
Sposób wykonania:
- Śledzie odfiletować po czym oprószyć solą i zawinąć w ruloniki, które spiąć wykałaczką.
Ułożyć roladki w garnku z 1 łyżką rozgrzanej margaryny.
Następnie migdały sparzyć, obrać ze skórki i wrzucić do śledzi
Dodać jeszcze śledzie przekrojone na połówki oraz mleko.
Trzymać na ogniu ok. 10-15 min.
W między czasie resztę margaryny utrzeć razem z mąką po czym połączyć z sosem z duszenia, wlać jeszcze wino i doprawić do smaku cukrem.
Pozostawić jeszcze przez chwilę na ogniu.
Przed podaniem usunąć wykałaczki.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K