Składniki:
- 6 dużych filetów soli
- 2 cebule
- 1 szkl. białego wytrawnego wina
- natka pietruszki
- tymianek
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki oliwy
- sól
- biały pieprz
Składniki: 4 pstrągi 4 łyżki soku z cytryny 20 dag jasnych winogron ½ szkl. bulionu z kostki ½ szkl. białego wytrawnego wina 1 szklanka śmietany 2 łyżki mąki 5 dag płatków migdałowych 4 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone ryby skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie obtoczyć pstrągi w mące…
Składniki: 50 dag. ziemniaków sól biały pieprz 4 łyżki oleju 1 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina szczypta mielonego anyżu szczypta mielonej kolendry 25 dag. rukoli 2 jajka ugotowane na twardo 6 dag. boczku wędzonego 3 łyżki octu winnego Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ze skórką pokroić na grube plastry. Ułożyć na blasze i posypać solą i…
Składniki: 4 dzwonki dorsza cytryna sos worcaster sól biały pieprz włoszczyzna 8 łyżek białego wina Sposób przyrządzenia: Sokiem wyciśniętym z połowy cytryny polać dzwonki ryby. Skropić je też sosem worcester i posypać solą. Drugą połówkę cytryny pokroić w plasterki. Marchewki, pietruszkę i selera pokroić w kostkę. Pora w średniej grubości krążki. Pokrojone warzywa oprócz pora…
Składniki: 50 dkg świeżych muli Marynata: 4 łyżki białego wina 2 łyżki soku z cytryny Sos: 4 łyżki mąki 4 łyżki masła 2 szklanki zimnego mleka 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Małże wyszczotkować pod bieżącą wodą bezwzględnie odrzucając te których muszle są otwarte. Małże zalać…