Składniki:
- 6 dużych filetów soli
- 2 cebule
- 1 szkl. białego wytrawnego wina
- natka pietruszki
- tymianek
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki oliwy
- sól
- biały pieprz
Sposób wykonania:
Filety oprószyć solą oraz pieprzem po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, wówczas posypać je posiekaną cebulę oraz natką pietruszki.
Następnie podlać winem, dodać listki tymianku oraz rozgniecione liście laurowe.
Posypać jeszcze wiórkami masła i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 min.
Po tym czasie filety wyjąć a sos przetrzeć przez sito i podgrzać (nie gotować), po czym wlać śmietanę i pozostawić na ogniu jeszcze ok. 4 min.
Rybę ułożyć na półmisku i polać ją sosem.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze