Składniki:
- 300 g różyczek kalafiora
- 300 g różyczek brokułów
- 4 żółtka
- ¼ łyżeczki soli
- ½ cytryny
- 100 g masła
- kilka kropli tabasco
- 50g wędzonego łososia
- 50 g delikatnych matjasów
Sposób wykonania:
- W 2 l wody ugotować kalafior a potem brokuły, odcedzić i odstawić ciepłe miejsce.
W między czasie żółtka ubijać na parze razem z solą i tartą skórką cytrynową.
Gdy sos zacznie gęstnieć szybko zdjąć go z ognia.
Następnie dodawać do sosu stopniowo małe kawałki masła cały czas mieszając.
Doprawić do smaku tabasco.
Brokuły i kalafiora ułożyć na półmisku, na nich rozłożyć łososia i majtasy pokrojone w kostkę i polać całość sosem.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze