Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior z brokułami w cytrynowym sosie

Składniki:

  • 300 g różyczek kalafiora
  • 300 g różyczek brokułów
  • 4 żółtka
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ cytryny
  • 100 g masła
  • kilka kropli tabasco
  • 50g wędzonego łososia
  • 50 g delikatnych matjasów

Sposób wykonania:

  1. W 2 l wody ugotować kalafior a potem brokuły, odcedzić i odstawić  ciepłe miejsce.
    W między czasie żółtka ubijać na parze razem z solą i tartą skórką cytrynową.
    Gdy sos zacznie gęstnieć szybko zdjąć go z ognia.
    Następnie dodawać do sosu stopniowo małe kawałki masła cały czas mieszając.
    Doprawić do smaku tabasco.
    Brokuły i kalafiora ułożyć na półmisku, na nich rozłożyć łososia i majtasy pokrojone w kostkę i polać całość sosem.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *