Składniki:
- • 8 jaj
• 1 ½ kg świeżego szpinaku
• 2 banany
• 4 łyżki masła
• sól
Sposób wykonania:
- Szpinak gotować w osolonej wodzie ok. 10 min po czym odcedzić i przelać zimną wodą.
Następnie szpinak wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem, wymieszać.
W między czasie na osobnej patelni na reszcie rozgrzanego masła podsmażyć banany pokrojone w kostkę, trzymać na ogniu ok. 2-3 min do momentu aż zaczną nabierać złotego koloru, wówczas zmniejszyć ogień i pozostawić jeszcze na ogniu przez kilka minut.
Natomiast jajka ugotować w koszulkach po czym oprószyć je solą.
Szpinak rozłożyć na talerzu i ułożyć na nim jajka oraz banany.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze