Składniki:
- 20 dkg gotowanego, chudego mięsa wieprzowego
- 4 suszone grzyby (w oryginale Shiitake)
- 10 dkg konserwowanych pędów bambusa
- 10 dkg szpinaku lub kapusty chińskiej
- 2 drobno pokrajane zielone cebulki
- 20 dkg makaronu ryżowego
- 750 ml (3 szklanki) bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju
- papryczka chili, sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Makaron sparzyć wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, polać sosem sojowym, dokładnie wymieszać, podzielić w miseczkach na porcje, odstawić w ciepłe miejsce. Grzyby zalać wrzątkiem, a gdy zmiękną odciąć trzony, kapelusze pokroić w paseczki. W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojone w paseczki lub kostkę mięso, pędy bambusa, połowę posiekanej cebulki, szpinak, grzyby, smażyć mieszając 3 minuty, przyprawić, wymieszać. Do rondla dodać bulion drobiowy, doprowadzić do wrzenia, skorygować ewentualnie smak przyprawami. Dodać resztę zielonej cebulki i podawać z przygotowanym wcześniej makaronem.