Składniki:
- 40 dag wędzonego łososia
- 50 dag ziemniaków
- 1 pęczek rzodkiewek
- 30 dag zielonych szparagów
Sos:
- 150 ml śmietany
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 pomarańcza
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Łososia pokroić w dużą kostkę i usunąć ości.
Następnie ziemianki gotujemy w łupinach ok. 15 min po czym odcedzamy, obieramy i również kroimy w dużą kostkę.
W między czasie szparagi gotować w osolonym wrzątku ok. 10 min po czym odcedzić i pokroić na kawałki.
Pomarańcze przekroić na połówki, z jeden wycisnąć sok a drugą obrać i pokroić w kostkę.
Pokroić jeszcze rzodkiewki w plasterki i wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Wyciśnięty sok z pomarańczy wymieszać z musztardą, śmietaną i majonezem.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie utrzeć i polać potrawę.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze