Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś w szparagach w śmietanowym sosie

 

Składniki:

  • 40 dag wędzonego łososia
  • 50 dag ziemniaków
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 30 dag zielonych szparagów

     

    Sos:

  • 150 ml śmietany
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 pomarańcza
  • sól
  • pieprz

 

 

 

Sposób wykonania:
Łososia pokroić w dużą kostkę i usunąć ości.
Następnie ziemianki gotujemy w łupinach ok. 15 min po czym odcedzamy, obieramy i również kroimy w dużą kostkę.
W między czasie szparagi gotować w osolonym wrzątku ok. 10 min po czym odcedzić i pokroić na kawałki.
Pomarańcze przekroić na połówki, z jeden wycisnąć sok a drugą obrać i pokroić w kostkę.
Pokroić jeszcze rzodkiewki w plasterki i wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Wyciśnięty sok z pomarańczy wymieszać z musztardą, śmietaną i majonezem.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie utrzeć i polać potrawę.

Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *