Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasolka szparagowa z gruszkami z żółtym serem

Składniki:

  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 2 gruszki
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Fasolkę oczyścić po czym gotować w osolonym wrzątku ok. 3 min. po czym odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka.
    Następnie podlać fasolkę odrobiną wody z jej gotowani.
    Doprawić do smaku solą oraz cząbrem i trzymać na ogniu pod przykryciem.
    W między czasie z gruszek wyciąć gniazda nasienne po czym pokroić je w słupki a ser zetrzeć na tarce.
    Miękka falkę odcedzić i wymieszać razem z serem i gruszkami.
    Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
    Następnie olej wymieszać z sokiem z  cytryny, miodem, cynamonem oraz solą i polewamy sałatkę.
    Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *