Składniki:
- 30 dag fasolki szparagowej
- 2 gruszki
- 10 dag żółtego sera
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
- 1 gałązka natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Fasolkę oczyścić po czym gotować w osolonym wrzątku ok. 3 min. po czym odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka.
Następnie podlać fasolkę odrobiną wody z jej gotowani.
Doprawić do smaku solą oraz cząbrem i trzymać na ogniu pod przykryciem.
W między czasie z gruszek wyciąć gniazda nasienne po czym pokroić je w słupki a ser zetrzeć na tarce.
Miękka falkę odcedzić i wymieszać razem z serem i gruszkami.
Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Następnie olej wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, cynamonem oraz solą i polewamy sałatkę.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze