Składniki:
- 4 pstrągi
- 4 łyżki soku z cytryny
- 20 dag jasnych winogron
- ½ szkl. bulionu z kostki
- ½ szkl. białego wytrawnego wina
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki mąki
- 5 dag płatków migdałowych
- 4 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Oczyszczone ryby skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.
Następnie obtoczyć pstrągi w mące i smażyć na rozgrzanym maśle ok. 8 min z każdej strony.
Po tym czasie ryby wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce a na tą samą patelnie wrzucić obrane i przekrojone na połówki winogron oraz płatki migdałowe, trzymać na ogniu ok. 2-3 min.
Bulion wymieszać razem ze śmietaną i winem po czym doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać winogrona oraz migdały.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Rybę ułożyć na półmisku i polać ja sosem z winogronami.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronike P