Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrągi w winogronach

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 20 dag jasnych winogron
  • ½ szkl. bulionu z kostki
  • ½ szkl. białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Oczyszczone ryby skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.
    Następnie obtoczyć pstrągi w mące i smażyć na rozgrzanym maśle ok. 8 min z każdej strony.
    Po tym czasie ryby wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce a na tą samą patelnie wrzucić obrane i przekrojone na połówki winogron oraz płatki migdałowe, trzymać na ogniu ok. 2-3 min.
    Bulion wymieszać razem ze  śmietaną i winem po czym doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać winogrona oraz migdały.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Rybę ułożyć na półmisku i polać ja sosem z  winogronami.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronike P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *