Składniki:
- 4 filety z łososia
- sok z l/2 cytryny
- 20 dag orzeszków ziemnych
- 1 jajku
- 2 łyżki mąki
- 10 łyżek oleju
- 2 cukinie
- 10 dag roszponki
- 10 dag czerwonych jabłek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 szalotka
- 20 dag pokrojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Rybę oprószyć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Następnie filety obtoczyć w mące i zanurzyć w roztrzepanym jajku a następnie obtoczyć w mielonych orzechach.
Rybę smażymy ok. 10 min na rozgrzanym oleju.
W między czasie kroimy cukinię w plastry a jabłka w ósemki mieszamy to z roszponką i wykładamy na talerz polać sosem zrobionym z octu, 2 łyżek oleju i doprawionym solą i pieprzem.
Szalotkę podgrzewamy z pomidorami pokrojonymi w kostkę.
Doprawić cukrem i podawać razem z ryba i sałatką z cukinii.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze