Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś w orzechowej panierce

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • sok z l/2 cytryny
  • 20 dag orzeszków ziemnych
  • 1 jajku
  • 2 łyżki mąki
  • 10 łyżek oleju
  • 2 cukinie
  • 10 dag roszponki
  • 10 dag czerwonych jabłek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 szalotka
  • 20 dag pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

    Sposób przygotowania:
    Rybę oprószyć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
    Następnie filety obtoczyć w mące i zanurzyć w roztrzepanym jajku a następnie obtoczyć w mielonych orzechach.
    Rybę smażymy ok. 10 min na rozgrzanym oleju.
    W między czasie kroimy cukinię w plastry a jabłka w ósemki mieszamy to z roszponką i wykładamy na talerz polać sosem zrobionym z octu, 2 łyżek oleju i doprawionym solą i pieprzem.
    Szalotkę podgrzewamy z pomidorami pokrojonymi w kostkę.
    Doprawić cukrem i podawać razem z ryba i sałatką z cukinii.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *