Składniki:
- 50 dkg świeżych muli
Marynata:
- 4 łyżki białego wina
- 2 łyżki soku z cytryny
Sos:
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 2 szklanki zimnego mleka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Małże wyszczotkować pod bieżącą wodą bezwzględnie odrzucając te których muszle są otwarte. Małże zalać wrzątkiem, gotować chwilkę aż się otworzą. Widelcem wyjąć mięso małży, skorupki odłożyć. Mięso małży zalać marynatą i odstawić na około 30 minut. W międzyczasie przygotować sos. W niedużym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć nie rumieniąc. Dodać mleko, doprowadzić do wrzenia mieszając. Tak przygotowany sos przecedzić przez sito, przyprawić, dodać posiekane czosnek i koperek, wymieszać. Mięso małży obsączyć z marynaty, włożyć do muszli, zalać przygotowanym sosem i zapiec w piekarniku. Polecam, pychota.