Składniki:
- 1,5 szklanki mąki jęczmiennej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka rozdrobnionych suszonych śliwek
- 1 szklanka posiekanych ulubionych orzechów
- 1 szklanka syropu klonowego
- ¼ szklanki rozpuszczonego masła
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki ciepłej przegotowanej wody
Sposób przyrządzenia:
Mąkę jęczmienna i pszenną przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać (ja przesiewam jeszcze raz). Dodać śliwki suszone, orzechy, masło i syrop klonowy. Miksować stopniowo dodając maślankę wymieszaną z wodą. Ciasto przelać do form chlebowych, odstawić przykryte na 30 minut w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 45 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, pozwolić aby wystygł. Znakomicie smakuje z dżemem.