Składniki:
- 15 kostek tofu o boku około 2,5 cm
- ½ łyżeczki kminku
- ¼ szklanki orzechów nerkowca
- po ½ łyżeczki garam masala, sól, ostryż
Sos:
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka pokrojonej w cienkie piórka cebuli
- 1 – 2 zielone drobno posiekane papryczki chili
- 2 duże, obrane ze skóry pokrojone w kostkę pomidory
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 30 dkg liści szpinaku
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać oliwę (1 łyżeczka), dodać cebulę, papryczki chili, pomidory, smażyć aż pomidory zmiękną. Umyty i osuszony szpinak podrzeć palcami na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać resztę oliwy, dodać szpinak, smażyć powoli około 5 minut, schłodzić. Przygotowane wcześniej pomidory z dodatkami połączyć ze szpinakiem, dokładnie zmiksować, odstawić.
Teraz możemy przystąpić do przyrządzenia tofu. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kminek, chwilę smażyć mieszając, dodać sos szpinakowy, orzechy, garam masala, sól i ostryż, dodać ¾ szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, dodać kostki tofu, gotować powoli 10 minut. Podawać z ryżem, makaronem itp.