Składniki: 5 kolorowych papryk opakowanie sera feta 3 pomidory pęczek bazylii 3-4 ząbki czosnku ½ szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osuszyć, odciąć czapeczkę z ogonkiem i usunąć gniazda nasienne. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Bazylię opłukać, osuszyć i posiekać, wymieszać z oliwą i zmiksować. Pomidory umyć, sparzyć i…
Tag: danie wegetariańskie
Wegetariańskie
Pita z ciasta francuskiego
by Janina Owczarczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie mrożonego szpinaku 50 dag sera feta 2 cebule 1 por 1 pęczek koperku 2 jajka 2 łyżki oleju bułka tarta 2 łyżki tłuszczu Sposób wykonania: Cebulę posiekać po czym zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać szpinak, pokrojony ser feta oraz posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszać i nadal smażyć.…
Wegetariańskie
Smażone plastry bakłażana Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Wegetariańskie
Nadziewane, pieczone Patisony.
by Agata Bublewicz • • 0 Comments
Składniki: 4 średniej wielkości patisony 3 duże marchewki| 0,5 kg grzybów ( leśne lub pieczarki)| 1 szklanka kaszy jaglanej 1 jajko 0,5 kg sera | sól, pieprz Sos: 2 słoiczki koncentratu pomidorowego | 1 cebula pęczek bazylii 3 ząbki czosnku 3 łyżki wody sól, pieprz, chilli Sposób przyrządzenia: Patisony myjemy wykrawamy środki. I oczyszczamy z…
Wegetariańskie
Placki z cukini na ostro
by Agata Bublewicz • • 0 Comments
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
- 1 papryczka chilli
- 1/4 ogórka
- pęczek pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- mąka do zagęszczenia
- sól, pieprz, wegeta
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Cukinie trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy startą cebulę i ogórki oraz pokroją w kostkę papryczkę i przeciśnięty czosnek. Mieszamy i dodajemy jajko, przyprawy i wsypujemy taką ilość maki, aby ciasto nieco zgęstniało. Na początek robimy test ciasta, nakładamy ciasto na patelnie i formujemy mały placek. Jeśli ciasto jest odpowiednio gęste, to nie powinno się przykleić do patelni. Jeśli się nie klei smażymy resztę placków. Jeśli tak dosypujemy mąki. Podajemy z ketchupem lub innym sosem według uznania.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Agata Bublewicz