Składniki:
- 4 średniej wielkości patisony
- 3 duże marchewki|
- 0,5 kg grzybów ( leśne lub pieczarki)|
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 0,5 kg sera |
- sól, pieprz
Sos:
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego |
- 1 cebula
- pęczek bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki wody
- sól, pieprz, chilli
Sposób przyrządzenia:
Patisony myjemy wykrawamy środki. I oczyszczamy z miąższu. Zasypujemy w środku solą. 1 godzinę przed nakładaniem farszu. Kasze gotujemy do miękkości zgodnie z opisem na opakowaniu. Grzyby podsmażamy z cebulą. Usmażone dodajemy do wystudzonej kaszy. Trzemy marchewkę na tarce o dużych oczkach. Dajemy do kaszy. Ser starty wrzucamy do reszty i wbijamy jajko i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Nakładamy do patisonów aby farsz wystawał. Na patelni podsmażyć cebulę na oleju, po 5 minutach wlać koncentrat i dodać czosnek. I gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać bazylię drobno pokrojoną. Przyprawić do smaku. Dodać sos do patisonów. I piec w temperaturze 180 stopni 40 minut.
Dla informacji: Jeśli patisony mają twardą skórkę i jemy farsz z patisona jak z miski. Polewając sosem.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Agata Bublewicz