Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 szklanki wody
- cukier waniliowy
Sposób wykonania:
- Masło (wersja dla alergików – margaryna) topimy w małym rondelku i odstawiamy, aby przestygło. Jajka ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia, stopione masło i cukier waniliowy. Miksujemy dokładnie i odstawiamy na około pół godziny.
Ciasto lejemy małą chochelką na gofrownicę i smażymy.
Gotowe gofry układamy na kratce od piekarnika by przestygły. Nie kładziemy ich jednak jeden na drugim, bo rozmiękną i nie będą już chrupiące. Jeśli chcemy podawać gofry z cukrem pudrem, to najlepiej jest je posypać jeszcze wtedy, gdy są gorące – cukier lepiej się trzyma.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Klaudię Gromadzką