Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gofry

 

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 szklanki wody
  • cukier waniliowy

Sposób wykonania:

  1. Masło (wersja dla alergików – margaryna) topimy w małym rondelku i odstawiamy, aby przestygło. Jajka ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia, stopione masło i cukier waniliowy. Miksujemy dokładnie i odstawiamy na około pół godziny.
    Ciasto lejemy małą chochelką na gofrownicę i smażymy.
    Gotowe gofry układamy na kratce od piekarnika by przestygły. Nie kładziemy ich jednak jeden na drugim, bo rozmiękną i nie będą już chrupiące. Jeśli chcemy podawać gofry z cukrem pudrem, to najlepiej jest je posypać jeszcze wtedy, gdy są gorące – cukier lepiej się trzyma.

     

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Klaudię Gromadzką

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *