Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wegetarianizm

Papryka nadziewana serem feta

Składniki: 5 kolorowych papryk opakowanie sera feta 3 pomidory pęczek bazylii 3-4 ząbki czosnku ½ szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osuszyć, odciąć czapeczkę z ogonkiem i usunąć gniazda nasienne. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Bazylię opłukać, osuszyć i posiekać, wymieszać z oliwą i zmiksować. Pomidory umyć, sparzyć i…

Pita z ciasta francuskiego

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie mrożonego szpinaku 50 dag sera feta 2 cebule 1 por 1 pęczek koperku 2 jajka 2 łyżki oleju bułka tarta 2 łyżki tłuszczu Sposób wykonania: Cebulę posiekać po czym zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać szpinak, pokrojony ser feta oraz posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszać i nadal smażyć.…

Placki z cukini na ostro

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 1/4 ogórka 
  • pęczek pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • mąka do zagęszczenia 
  • sól, pieprz, wegeta
  • olej do smażenia


Sposób przyrządzenia:
Cukinie trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy startą cebulę i ogórki oraz pokroją w kostkę papryczkę i przeciśnięty czosnek. Mieszamy i dodajemy jajko, przyprawy i wsypujemy taką ilość maki, aby ciasto nieco zgęstniało. Na początek robimy test ciasta, nakładamy ciasto na patelnie i formujemy  mały placek. Jeśli ciasto jest odpowiednio gęste, to nie powinno się  przykleić do patelni. Jeśli się nie klei smażymy resztę placków. Jeśli tak dosypujemy mąki. Podajemy z ketchupem lub innym sosem według uznania. 
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Agata Bublewicz