Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
- 1 papryczka chilli
- 1/4 ogórka
- pęczek pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- mąka do zagęszczenia
- sól, pieprz, wegeta
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Cukinie trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy startą cebulę i ogórki oraz pokroją w kostkę papryczkę i przeciśnięty czosnek. Mieszamy i dodajemy jajko, przyprawy i wsypujemy taką ilość maki, aby ciasto nieco zgęstniało. Na początek robimy test ciasta, nakładamy ciasto na patelnie i formujemy mały placek. Jeśli ciasto jest odpowiednio gęste, to nie powinno się przykleić do patelni. Jeśli się nie klei smażymy resztę placków. Jeśli tak dosypujemy mąki. Podajemy z ketchupem lub innym sosem według uznania.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Agata Bublewicz