Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
cukier waniliowy
1 jajko
1 szklanka mleka
0,5 kostki masła lub 1/4 szklanki oleju
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremek w razie braku papilotek
Sposób przyrządzenia:
Bierzemy dwie miski, do jednej wsypujemy składniki suche do drugiej mokre. Mieszamy. Później składniki suche wsypujemy do składników mokrych. I mieszamy, aby się złączyły nie miksujemy!! W cieście mają zostać małe grudki. Natłuszczamy foremki lub podłużną blachę na babeczki. I posypujemy bułką tartą. Jeżeli mamy papilotki to nie używamy tłuszczu i bułki. Wlać ciasto do 3/4 foremki. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut. Od razu wyciągać i wyłożyć na sitko by babeczki wystygły. Można polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Agata Bublewicz