Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: patisony

Patisony w kwaśnej zalewie

Składniki: 1 kg patisonów 2 łyżki soli 1 łyżeczka cukru 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ząbków czosnku kilka ziarenek gorczycy Sposób wykonania: Patisony umyć i pokroić w kostkę. Ułożyć je w wyparzonych słoikach, przekładając je ząbkami czosnku. Do garnka wlać ½ litra wody. Dodać cukier, sól, pieprz, listek laurowy,…

Surówka z patisonów z pomidorami

Składniki: młode patisony 2 pomidory 1 cebula 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soku z cytryny cukier sól Sposób wykonania: Patisony zetrzeć na tarce. Pomidory pokroić w kostkę a cebule w krążki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie olej wymieszać z sokiem z cytryny, solą oraz cukrem i polać surówkę.

Sałatka z patisonów i pomidorów

Składniki:  2 młode patisony  2 pomidory  1 cebula (10 dag)  2 łyżki oleju słonecznikowego  2 łyżki soku z cytryny  cukier  sól Sposób wykonania: Patisony pokroić w plasterki, pomidory na cząstki a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku solą oraz cukrem i skropić olejem oraz sokiem z cytryny.