Składniki:
- 1 patison
- 2 jajka
- tarta bułka
- olej
- sól
Składniki:
Składniki: 1 kg patisonów 2 łyżki soli 1 łyżeczka cukru 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ząbków czosnku kilka ziarenek gorczycy Sposób wykonania: Patisony umyć i pokroić w kostkę. Ułożyć je w wyparzonych słoikach, przekładając je ząbkami czosnku. Do garnka wlać ½ litra wody. Dodać cukier, sól, pieprz, listek laurowy,…
Składniki: młode patisony 2 pomidory 1 cebula 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soku z cytryny cukier sól Sposób wykonania: Patisony zetrzeć na tarce. Pomidory pokroić w kostkę a cebule w krążki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie olej wymieszać z sokiem z cytryny, solą oraz cukrem i polać surówkę.
Składniki: 2 młode patisony 2 pomidory 1 cebula (10 dag) 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soku z cytryny cukier sól Sposób wykonania: Patisony pokroić w plasterki, pomidory na cząstki a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku solą oraz cukrem i skropić olejem oraz sokiem z cytryny.