Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Patisony w kwaśnej zalewie

Składniki:

  • 1 kg patisonów
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka ziarenek gorczycy

Sposób wykonania:
Patisony umyć i pokroić w kostkę.
Ułożyć je w wyparzonych słoikach, przekładając je ząbkami czosnku.
Do garnka wlać ½ litra wody.
Dodać cukier, sól, pieprz, listek laurowy, gorczyczce i ziele angielskie.
Całość doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia do ostygnięcia.
Ostygniętą zalewą zalać patisony i słoiki  szczelnie zakręcić.
Pasteryzować około 10 minut.
Po tym czasie odstawić w chłodne miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *