Składniki:
- 1 kg owoców: śliwek, gruszek, jabłek
- 1 szkl cukru
- kilka goździków
- kawałek kory cynamonu
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Sposób wykonania;
Gruszki oraz jabłka obrać ze skorki i pokroić na cząstki, usuwając gniazda nasienne.
Wówczas od razu wrzucić je na wrzątkiem z dodatkiem połowy kwasku cytrynowego.
Odstawić na 5 minut.
W między czasie śliwki przekroić na połówki, usuwając pestki.
Następnie odcedzone gruszki i jabłka oraz śliwki ułożyć w wyparzonych słoikach.
Do rondla wlać szklankę wody, dodać resztę kwasku cytrynowego, cukier, goździki, cynamon, pieprz oraz ziele angielskie.
Całość doprowadzić do wrzenia i gorącą zalewą zalać owoce.
Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 10 minut w temperaturze 90 stopni.