Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: patisony

Surówka z patisonów i pomidorów

Składniki: 2 młode patisony 2 pomidory 1 cebula 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soku z cytryny cukier sól Sposób wykonania: Obrane patisony zetrzeć na tarce, pomidory pokroić w kostkę a cebulę posiekać, razem wymieszać. Następnie  olej wymieszać z sokiem z cytryny i polać sałatkę. Całość przemieszać i doprawić do smaku solą oraz cukrem.

Surówka z patisonów i pomidorów

Składniki: 2 młode patisony 2 pomidory 1 cebula 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soku z cytryny cukier i sól Sposób wykonania: Obrane patisony zetrzeć na tarce, pomidory pokroić w kostkę a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Następnie olej wymieszać z sokiem z cytryny i skropić sałatkę. Jeszcze raz przemieszać i doprawić do smaku solą…

Lasagne z patisonów

Składniki: 4-5 niewielkich patisonów oliwa z oliwek koncentrat pomidorowy zioła: ząbek czosnku, bazylia, oregano, słodka papryka 300-400g. żółtego sera 4-5 pomidorów Sposób wykonania: Patisony kroimy w cienkie plasterki (młodych nie obierać) i obsmażamy chwilę na oliwie. Z koncentratu i ziół robimy sos. Ser kroimy w plastry lub ścieramy na tarce. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy…

Złociste patisony

Składniki: 3 patisony 3 jajka mąka bułka tarta vegeta olej Sposób wykonania: Obrane patisony pokroić na dość grube plastry, które oprószyć Vegetą i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie odsączyć z powstałego soku i posypać mąką, potem w roztrzepanych jajkach a na koniec w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron…

Patison po polsku

Składniki: 2 patisony sól cukier łyżka masła łyżka soku z cytryny masło tarta bułka Sposób wykonania: Patisony obrać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne.. Następnie pokroić je w słupki i zalać wodą z dodatkiem masła, soku z cytryny oraz cukru. Trzymać na ogniu około 10 minut. Po tym czasie wyjąć łyżką cedzakową, polać…